dimarts, 17 de gener del 2023

gener

 Gener sense fred, tot el fruit es perd...  

Els ocells al joquiner. 

Ninou voleu dar-nos? 

Escudella i vi calent!

Refranys i geners són verdaders...


Temporada d'hivern, col·lecció de crucíferes:










Hi havia una vegada una nena que no volia menjar cols, de cap manera.
La mare prou li deia que l'ajudarien a créixer i a fer-se forta, però ella trobava que feien pudor, que tenien gust de podrit, hi trobava fils, mossegades d'eruga... vaja, que no hi havia manera de fer-n'hi  menjar.
Un assolellat matí de primavera, una tieta molt sàvia va dur-la a l'hort.
Justament aquell dia un munt de papallones acolorides voleiaven per les cols.
La titeta va dir-li a la nena:
- Mira si en són de bones les cols que totes les papallones venen a menjar-ne!
I vet-ho aquí que des d'aleshores la nena va començar a menjar cols.
I va créixer forta i preciosa com una papallona.  


ARRÒS DE CRANC BLAU

·      400 g d'arròs bomba  
·      1,5 litres de fumet de peix (més si ens agrada caldós)
·     2 crancs blaus mitjans (o 4 de petits)
·      1 sípia bruta (o neta) 
·     1 pebrot verd i 1 pebrot vermell
·     1 ceba gran
·     1 cullerada de salsa de tomàquet casolana (opcional)
·    1 all, una branca de julivert, sal i oli d'oliva




Si la sípia està bruta la netegem, guardem la tinta per fer arròs negre un altre dia (la congelem) i reservem la melsa per després. 
Els crancs blaus es compren vius i es poden atordir posant-los 15 minuts al congelador (si no els fem servir el mateix dia que els comprem els deixem al congelador).  Els separem les pinces i obrim la clova del cos del cranc, en reservem els coralls (unes "boletes" roses/roges que hi ha sota la clova) i retirem les brànquies. Partim els cossos pel mig si són crancs mitjans i els reservem amb les pinces (les grans partides pel mig).

Brànquies
Corall
 



Posem un bon raig d'oli d'oliva a la paella i quan està ben calent hi sofregim la sípia a trossos. Quan hagi agafat color hi afegim la ceba i els pebrots a dauets i ho fem sofregir uns minuts més. Hi afegim l'all i el julivert picats , la melsa de la sípia, els coralls dels crancs i la cullerada de salsa de tomàquet. Ho sofregim uns minuts i hi afegim l'arròs, hi donem unes voltes per rossejar-ho i tot seguit el fumet bullint. Salpebrem i mantenim el foc viu uns 5 minuts. Hi afegim els crancs i continuem la cocció fins que l'arròs estigui cuit (uns 12 minuts més, anem tastant). Apaguem el foc, deixem reposar un minut amb la paella tapada i a gaudir!

Comentaris:
  • Com totes les receptes d'arròs cada casa té els seus trucs i les seves preferències, el que realment hi dona un gust especial és el cranc blau del Delta, per tant la resta al vostre gust (amb safrà, sense tomàquet, amb musclos, etc.)   
  • El cranc blau (Callinectes sapidus) és una espècie al·lòctona entre d'altres llocs al Delta de l'Ebre. No està catalogada com a espècie invasora perquè es pugui comercialitzar com una espècie pesquera més del Mediterrani (però no es pot pescar de forma recreativa) i això ha permès, en certa manera, controlar-ne les poblacions que perjudicaven els pescadors i mariscadors del Delta i, de retruc, fer tornar algunes espècies autòctones que havien desaparegut amb la presència del cranc blau invasor. I està deliciós!

  • Res a veure amb les cols però "crancs" i "crucíferes" són tant cacofònics...  

5 comentaris:

  1. Ja saps com m'agraden les coses que penjas al teu bloc (les fotos deuen ser d'Esinabel). El record de la Sisca m'ha emocionat....

    ResponElimina
    Respostes
    1. Sí, el torrent a l'agost i al desembre.
      Impossible oblidar la Sisca i en Vetre...

      Elimina
  2. Aquesta setmana provare de fer l'arros de cranc blau

    ResponElimina
  3. Com sempre un plaer llegir té Neus

    ResponElimina