De desembre a la fi, cada cabra amb son cabrit.
És tan dolç el silenci de la neu quan cau sobre la neu...
Sant Josep té un ramet de no sé quina llenyeta per a granar sa coveta.
Eres llavor, ets soca i seràs cendra.
Malgrat el fred tenyeixi el mon de gris gelat, a la memòria perdura el verd esperança.
Borrufa, no sortiu a la muntanya!
Rius de plata, neus de farina, cels de paper,... no és tot una mica mentida?
És necessari un final per poder tornar a començar.
Solstici vol dir sol quiet (solstitium) i pel solstici d'hivern el sol s'atura en el punt més baix del seu viatge celeste, fent de la nit del 21 de desembre la més llarga de l'any; després canviarà el sentit del seu recorregut pujant altre cop fins a assolir el punt més alt el dia del solstici d'estiu, fent d'aquella nit de juny la més curta de l'any. I Sant tornem-hi cap avall!
Però sigui el dia de l'any que sigui al corral sempre hi ha qui saluda primer al sol:
2 pits de pintada
1 fetge de pintada (o de pollastre)
1 ceba, 1 escalunya i 1 all
1 ou
15 cl de crema de llet o nata per muntar
1 llesca de pa sense crosta
1 got de whisky (porto, xerès o conyac)
dues fulles de llorer i una branqueta de farigola
un grapat de trompetes de la mort seques
sal i pebre
Traiem la pell als pits de pintada i els tallem a daus. Els marinem durant 12 hores a la nevera, tapats amb paper film, amb el whisky, la fulla de llorer, la branqueta de farigola i les trompetes de la mort.
Sofregim els daus de pintada escorreguts de la marinada, les trompetes (en guardem alguna de sencera), la ceba, l'escalunya i l'all amb una mica d'oli i mantega, a foc suau, fins que estigui dauradeta. Hi afegim el fetge i el sofregim uns minuts més fins que estigui mig cuit. Ho triturem bé (amb el robot de cuina) amb l'ou i la molla de pa xopada amb nata. Si ens sembla massa espès hi podem afegir una mica de brou de pollastre. Salpebrem al gust i ho acabem de barrejar bé.
Untem amb oli una terrina o uns pots de vidre i els omplim amb el paté, podem alternar amb alguna capa de les trompetes de la mort que hem guardat senceres. Allisem bé i damunt hi posem les fulles de llorer per decorar i tapem amb paper d'alumini. Posem la terrina dins d'un recipient amb aigua fins a uns 2 cm per sota la vora i ho coem al forn al Bany Maria a 180ºC dalt i baix uns 45 minutrs.
Si l'hem posat en un pot de vidre el tapem en calent perquè faci el buit i es conservi més dies; si el tenim en terrina la guardem tapada a la nevera i el consumim en màxim 5 dies.
· Marida molt bé amb melmelada de maduixa.
Un plaer llegir-te el teu bloc Neus, la nadala que heu trobat és preciosa!!! bé tot m'agrada passeu unes bones festes i confiem amb l'any que ve, petons i abraçades 🎄♥️🎅🥂
ResponEliminaUn petó MOLT gran i molts, molts bons desitjos per vosaltres, les Neuss us enyorem...
EliminaEns veiem i abracem l'any vinent, sí o sí!
Feliç any nou Neus i família 👪🍀❤️
EliminaCom sempre entrar a llegir-te omple l'ànima. Moltes gràcies, Neus.
ResponEliminaDesitjo que passeu les festes de la millor manera possible alhora que us cuideu molt.
Una abraçada,
Nani
Gràcies. Enguany cada ovella al seu corral, pel bé de tot el ramat...
EliminaQue tingueu molt bones festes i un any 2021 ple de salut!