dimecres, 24 de desembre del 2014

Hivern i Nadal

Quan el cicle de la natura marcava la vida dels pobles, l’hivern era temps de repòs. Els dies curts i freds impedien feinejar a l’aire lliure i, amb els camps sembrats i els arbres adormits,  la gent feia més vida dins de casa, vora el foc. Per això un dels cicles festius més familiar i important de l’any té lloc a l’hivern, el Nadal.



El nostre present per a la gent que estimem són els productes del tros que hem elaborat durant tot l'any: ratafia, licor de móres, formatges, tomacons confitats, olives en conserva, ceps secs, safrà, oli aromatitzat amb romaní, mel, espelmes de cera verge, codonyat, melmelades, gelees, nous, sabons, fruita en almívar,... Cadascú tindrà la seva panera que contindrà, sobretot, un trosset de natros. 




Ara a l’hort hi ha escaroles, espinacs, cols, coliflors, naps i apis, per fer bullir l'olla. Aquest invent tan antic d’aprofitar aliments que no es podien menjar directament bullint-los en aigua per convertir-los en brou, no em digueu que no és fantàstic! Després s’hi afegia pa sec, alls i/o farigola. Avui en dia en dirien reciclar, reutilitzar i reduir de fer sopa!
A Catalunya la sopa per excel·lència és l’escudella de galets de Nadal. Requereix molta dedicació i una cocció molt llarga (un luxe en els temps que corren...) i s’hi posen els millors ingredients: carn i ossos de quatre animals (porc, vedella, gallina i corder), pilota, patata, col, cigrons, botifarra blanca i negra, cansalada i galets.

I després un bon rostit d'au de corral que els àngels hi canten!

  
PINTADA AMB ALLS CONFITATS I LLIMONA 

• 1 pintada
•4 talls de bacon
• 20 cl de brou de carn
• 3 cullerades de vi ranci
• 2 llimones
• 20 grans d'all
• sal, pebre, llorer i farigola






Salpebrar la pintada per dins i per fora, untar-la amb un raig d'oli i embolicar-la amb els talls de bacon. Rostir-la al forn a 200ºC dalt i baix, girant-la i regant-la amb el seu propi suc fins que sigui cuita (en punxar-la ja no surti sang; alerta que s'enrosseix ràpid!). Treure-la del forn, tallar-la i reservar-la. Posar en una cassola el bacon, la carcassa  de la pintada, el vi ranci, el brou, el llorer, la farigola, sal i pebre i coure a foc lent 10 minuts. Passar aquesta salsa pel colador xinès i afegir-hi els alls sencers pelats i escaldats 2 vegades i els grills de les llimones pelades. Quan arrenqui el bull deixar-ho 10 minuts a foc lent i destapat. Posar la pintada dins d'aquesta salsa i fer-li fer xup-xup uns minuts. 


Comentaris: 


  •        En lloc de pintada es pot fer amb capó, pularda o alguna altra au, però la pintada té la carn  molt fina, us agradarà si no l'heu provada mai.
  •        També es pot untar amb llard o greix d'ànec confitat en lloc d'oli.
  •        Per donar-hi un toc encara més festiu ratllar una mica de tòfona a la salsa. 
  •      Tots els rostits queden més bons fets el dia abans de menjar-los.
  •    A la pestanya "evolucions al corral" hi podreu veure com són les pintades o gallines guineanes. 


SI NADAL ÉS PAU I ALEGRIA, 
QUE PER A VOSALTRES SIGUI NADAL CADA DIA!!!



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada