dissabte, 14 de juny del 2014

Juny

Ja només resten sospirs, de la primavera (algun ruixadet, cireres...)
Una altra vegada la ginesta amb tanta olor!
Nits curtes de solstici d'estiu i fogueres màgiques.
Ynup la çlaf aL

Quan la guatlla canta "blat segat - blat segat!" ha arribat l'hora de la sega. Segar el cereal és com recollir un tresor daurat: cada garba d’espigues pot esdevenir un pa i omplir una menjadora de palla.

Fa uns anys, al tros, perquè els nostres fills heretessin un xic de memòria històrica, vam voler que l’avi segués la civada que havíem sembrat pel bestiar com li havíem vist fer tota la vida: amb el volant a la mà dreta, l’esclopet de fusta a l’esquerra per a no tallar-se, el lligall per les garbes i les batoies per separar el gra de la palla. Vam fer una festa particular del segar i el batre i va ser una lliçó magistral de com s'extreu des de temps molt antics tot el potencial contingut en una llavor menudeta.  

Enguany vam sembrar una barreja de veça i civada per les cabres que ja hem segat, assecat i guardat a l'herbera per passar l'hivern. La sorpresa va ser que una família de senglars havia establert la seva llar al bell mig del sembrat: s'hi havien fet un jaç que l'alçada de l'herba no deixava veure, i val a dir que amb les seves rebolcades van aixafar les espigues dificultant un xic la sega al pare i a l'avi ...




Els darrers dies de primavera encara ens regalen algun petit plaer: seure tranquil·lament davall d'un cirerer i anar-ne pessigant les cireres madures ... De vegades la felicitat costa tan poc!!!  








Mató de cabra amb confitura de cireres

- 1 litre de llet de cabra (la nostra és de la cabra Pepa!)
- 20 ml de vinagre de poma

- 1 Kg de cireres (sense el pinyol)
- 600 g de sucre (o 400 g de fructosa)
- el suc d'una llimona 
- una branca de canyella o 1 anís estrellat (opcional) 

Fer bullir la llet i apagar el foc just quan arrenqui el bull. Afegir-hi el vinagre, remenar, i deixar quallar uns minuts. Escórrer i ja tindrem el mató fet (guardar-lo sempre a la nevera i consumir-lo en pocs dies). 
Posar en una olla o cassola de terra les cireres, el sucre, el suc de llimona i la branca de canyella i/o l'anís estrellat si us agrada, deixar-la tapada tota la nit. L'endemà posar al foc i, quan bulli, abaixar-lo al mínim i i mantenir-la destapada i remenant sovint fins que la confitura tingui la textura desitjada (uns tres quarts d'hora des que arrenca el bull). Treure la canyella i passar pel túrmix segons la textura que li vulguem donar (si la triturem del tot serà melmelada), coure 5 minuts més i posar-la EN CALENT en pots de vidre nets, tapar-los bé, i deixar-los refredar cap per avall o esterilitzar 20 minuts al bany Maria, això és: posar-los en una olla amb aigua freda fins a tres quartes parts de l'alçada dels pots i començar a comptar el temps a partir que l'aigua bull (si ho feu amb una olla a pressió el temps són 10 minuts des que comença a sortir el vapor). Treure'ls al moment de l'olla i deixar-los refredar cap per avall damunt d'un drap (així es fa millor el buit i ens podem adonar de si algun pot no està ben tancat perquè vessarà).

Comentaris:

  • El mató es pot fer amb qualsevol tipus de llet, fins i tot de compra i esterilitzada, però la proporció de vinagre sempre és la mateixa (i el de poma és el millor per la seva suavitat). 
  • Si en lloc de deixar escórrer el mató simplement el coleu i el passeu pel "túrmix", quedarà com una mousse de mató amb el seu propi xerigot.
  • El pinyol de les cireres es pot treure molt fàcilment amb el tub buit d'un bolígraf Bic (sense la tinta de dins), fent pressió amb la punta d'aquest per la part d'on surt la cueta de la cirera fins que el pinyol surti per l'extrem oposat.
  • La proporció de sucre de la melmelada és molt personal; a més, si les cireres són molt madures millor posar-n'hi menys (uns 500 g).
  • Si us agrada, podeu aromatitzar la melmelada amb alguna espècie, nosaltres hi hem posat un anís estrellat i 1 branca de canyella, però també hi queda molt bé el cardamom. 
  • Per saber quina textura tindrà la melmelada un cop freda podem tenir una cullereta al congelador i tirar-hi una gota de la melmelada calenta perquè es refredi a l'instant.
  • Si esterilitzem al bany Maria comptar que la confitura cou més temps, per tant pot ser que s'enfosqueixi el color (es caramelitza més).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada