diumenge, 29 de juny del 2014

Estiu

L'any reiniciat amb la primavera esdevé a l'estiu un festival de llum i color que atordeix els sentits: arriben els dies blaus i llargs, la blancor de les bugades esteses al sol, les remullades a la bassa amb els peixos ataronjats, els capvespres malves i violetes a la fresca, les migdiades als  prats verds esquitxats de botons d'or ... No esgotaríem mai la paleta de colors de la natura!  
I el cromatisme dels fruits del tros tampoc es queda enrere: hi ha tots els matisos del roig entre les maduixes, les tomates i les prebines (pebrots); el groc del gira-sol; el morat lluent de les aubergínies; el verd dels cogombres, dels carabassons pigallats, de les bajoques, de les pomes, peres, síndries i melons; el groc ataronjat de préssics i aubercocs; el lila intens de l'herba-col... Atrevim-nos a barrejar aquesta paleta de colors i serem uns artistes del gust (escalivades, samfaines, amanides, macedònies, sofregits, purés, cremes, sorbets,...)!
  
AMANIDA DE BAJOQUES, ANXOVES I OU DUR

• 1 kg de bajoques
•1 llauna de filets d'anxova
• dos ous durs
• vinagreta de mostassa: 4 cullerades d'oli d'oliva, 2 cullerades de vinagre suau (vi blanc o poma), 1 cullerada de mostassa i un pessic de pebre negre

Bullir les bajoques triades i a trossos en aigua i sal fins que estiguin al dente  (són més bones i sanes si cruixen una mica); posar-les en aigua freda per aturar-ne la cocció i perquè no perdin la verdor. Barrejar-les amb els ous durs ratllats o esmicolats i les anxoves a bocins. Preparar la vinagreta batent tots els ingredients fins que s'integrin bé i amanir les bajoques.  Guardar a la nevera fins a l'hora de menjar-les.


Comentaris: 

·       Si no ens agraden les anxoves es poden substituir per tonyina o sardines de llauna, per exemple.

·       La vinagreta de mostassa hi combina molt bé, però també ho podem amanir amb altres vinagretes que siguin del nostre gust.

·       Es tracta d'una amanida ideal per a l'estiu: és ràpida i fàcil de fer, es pot prendre a la platja o d'excursió en una carmanyola, es pot preparar el dia abans i serveix de plat únic (conté proteïnes d'alt valor com l'ou i el peix blau, verdura i greixos saludables),...

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada