Malgrat tot hem tornat.
Amb les orenetes.
Amb la primavera.
La primavera, que enguany ha esclatat com una festa major: amb llum brillant, colors vius, traca de pluges i una orquestra de refilets i brunzits celebrant el renaixement de la natura.
Sortirem a ballar el ball que toca!
La primavera, que és tan delicada, fragant i medicinal com les flors de saüc!
MELMELADA DE FLORS DE SAÜC
- unes 30 inflorescències de flor de saüc
- 1 litre de suc de poma
- el suc d'una llimona
- 500 g de sucre gelificant (si és 2:1, doble de líquid que de sucre, que és l'habitual)
Escalfem el suc de poma fins que comenci a fumejar, hi afegim les flors de saüc (millor si són acabades de collir i amb el mínim de tiges possible), i ho deixem macerar tapat tota la nit a la nevera. L'endemà, ho colem amb un drap de fil o gasa, hi afegim el sucre i el suc de la llimona, ho dissolem bé i ho posem al foc remenant de tant en tant. Ho deixem bullir a foc fort 4 minuts des que arrenca el bull, mentre, anem escumant.Ho envasem en calent en pots de vidre (no ens encantem que gelifica ràpid), que deixarem refredar tapats de cap per avall perquè facin el buit.
Escalfem el suc de poma fins que comenci a fumejar, hi afegim les flors de saüc (millor si són acabades de collir i amb el mínim de tiges possible), i ho deixem macerar tapat tota la nit a la nevera.
L'endemà, ho colem amb un drap de fil o gasa, hi afegim el sucre i el suc de la llimona, ho dissolem bé i ho posem al foc remenant de tant en tant.
Ho deixem bullir a foc fort 4 minuts des que arrenca el bull, mentre, anem escumant.
Ho envasem en calent en pots de vidre (no ens encantem que gelifica ràpid), que deixarem refredar tapats de cap per avall perquè facin el buit.
Comentaris:
· Si no trobeu sucre gelificant podeu fer servir sucre blanc i làmines de gelatina neutra (proporció segons les instruccions del paquet), hidrateu-les 10 minuts abans amb aigua freda i afegiu-les a l'olla els 3 minuts finals de cocció.
· L'ideal seria collir les flors una tarda assolellada, i escollir les inflorescències que tenen totes les floretes obertes. No heu de rentar mai les flors de saüc, però és recomanable espolsar-ne suaument els possibles insectes.
· El suc de poma que sigui sense sucre afegit (i si és ecològic molt millor).
· També es pot fer substituint les flors de saüc per pètals de roses comestibles, perfumades (com les de jardí antigues, damascena o gàl·lica per exemple) i no tractades amb pesticides. El suc de poma és una base dolça i transparent que deixa lluir el color de les roses (que, si són roges, es pot potenciar amb suc de gerds quan s'infusionen els pètals amb el suc de poma.)
· El gust floral és molt intens (hi podeu posar menys inflorescències) i combina molt bé amb formatges potents.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada