diumenge, 25 de setembre del 2022

setembre

  S'aboca com un pot de mel la teva llum:   

entremig de les vinyes vermadores

trencadís de pàmpols i gotims, -

endins del bosc ple de follets i fades,

madurant els codonys i les magranes,

brunyint al cel camins de migració,

regalims luxuriosos als bonys de les carbasses...

És hora de tallar tot el que penja!






Ens hem saltat l'estiu com qui no vol la cosa, fa de mal explicar... 
Com aquell caqui que un dia encara era verd, i l'endemà ja no hi era.













El cas és que ja som a la tardor i el nostre trosset de Pirineu ja és ple de bolets, tot i que natros mengem algun cep i algun rovelló caçat per l'avi i la resta els cacem fotogràficament només, són tan bonics!

Cep




I al nostre trosset de Priorat, cruspits els darrers melons i tomàquets, conservant encara per l'hivern escalivades, samfaines i bunyols de carbassó, l'hort de tardor va prenent forma:
  


Tortada de mores

·      500 g de mores madures 
 ·    70 g de sucre
·     la pell ratllada i el suc de mitja llimona
·     pasta brisa:
·     400 g de farina fluixa (de rebosteria)
·     200 g de mantega freda
    ·     150 g de sucre
    ·     2 ous
    ·     un pessic de sal i d'essència de vainilla



Barregem les mores ben rentades amb el sucre, el suc i la ratlladura de llimona i ho deixem macerar a la nevera mínim un parell d'horetes (si és tota la nit millor).
Barregem en un bol la farina, el sucre, la mantega i el pols de sal i de vainilla, amb una forquilla mateix, fins que tingui una textura com de sorra o arena; hi afegim els ous batuts i els integrem sense amassar. Aplanem una mica la massa entre dos papers de forn (o film) i la guardem a la nevera mínim mitja hora.
Folrem el fons i les parets d'un motllo untat (de parets baixes) amb la meitat de la massa estirada amb el corró fins que tingui mig dit de gruix més o menys; omplim amb les mores macerades i cobrim amb la resta de la massa estirada prement amb els dits les vores perquè s'adhereixi a la massa de les parets. Punxem la part de dalt amb un forquilla i coem al forn preescalfat a 180ºC de dalt i de baix uns 40 minuts (fins que estigui dauradeta).  

Comentaris:
  • Si compreu la pasta brisa (o "masa quebarada") estalviareu temps.
  • Quan no sigui temps de mores es pot farcir de pomes, codonys o peres a daus macerades com les mores (i a més a més amb canyella o altres aromatitzants si us agrada).
  • En macerar les mores també s'hi pot afegir un rajolí de moscatell o vi dolç (així és com les berenàvem de petits després d'una tarda de collita...)
  • Es pot pintar amb ou abans d'enfornar i/o empolvorar amb sucre llustre quan surti del forn.

4 comentaris:

  1. Bon dia, m'agrada moltissim seguir el cloc "un trosset de natros" , peró veig que fa uns mesos que no envieu res.Us trobo a faltar !

    ResponElimina
  2. Preciós,com sempre Neus,Bones festes 🌲⛄

    ResponElimina