dilluns, 6 d’octubre del 2014

Tardor

Tot és dolç: la flaire de les pomes al rebost, els boscos pinzellats d'aram i d'or, els barrets dels follets (que es confonen amb bolets), les confitures, els pinyons i altres delícies esperant el fred;... 







Les fulles seques, la fruita caiguda, la pinassa i altres restes vegetals que encatifen el terra a la tardor es van podrint lentament i, com si fos un truc de màgia, desapareixen i es transformen en humus. Aquest, juntament amb la terra, l’aigua de la pluja i els microorganismes, forma el sòl. I el sòl, quan nosaltres no hi som, el treballen uns petits pagesos molt eficients: els cucs de terra. Els cucs excaven galeries que serveixen perquè l’aigua i l’aire circulin, així els pèls de les arrels de les plantes poden respirar i absorbir aigua. A més a més, els cucs es mengen la terra que es troben i serveixen d’aliment a ocells i altres animals.
La precisió de la natura fins i tot en els petits detalls no deixa mai de sorprendre’ns!




Codonyat i gelea de codony
- 2 Kg de codonys
- sucre
- el suc de 10 taronges i 1 llimona
- 1 branca de canyella i/o 2 claus (opcional i al gust)

Posem dins d’una olla els codonys nets, pelats i tallats a quarts (reservem la pela i els cors), un pessic de sal, el suc de les taronges i la llimona i hi afegim aigua fins a cobrir-los. Ho posem al foc i deixem que bulli fins que els codonys siguin cuits (tous però que no es desfacin). Escórrem els codonys guardant-ne l'aigua de bullir.
Pel codonyat: passem els codonys pel passapurés i hi afegim 1 Kg de sucre per kg de polpa o una mica menys si no el volem tant dolç (i si volem l'aromatitzant escollit: clau i/o canyella). Ho fem coure en una cassola a foc lent i remenant sovint fins que es separi de les parets i estigui vermellós i lligat (uns 40 minuts); atenció que esquitxa molt! Ho aboquem en calent en safates o capses de vidre untades amb una mica d'oli de gira-sol o folrades amb paper de cuina. Deixem assecar 2 dies en un lloc fresc o a la nevera, tapat amb paper film en contacte amb el codonyat perquè no faci crosta o, si son capses de vidre, tapades amb la seva tapa corresponent, i ja es pot consumir o conservar enrtre 6 mesos i un any a la nevera.
Per a la gelea: bullim les pells i els cors reservats amb el líquid de coure els codonys uns 20 minuts; colem  amb un tros de roba de fil o un colador molt fi, hi afegim 400 g de sucre per cada 600 ml de líquid i ho fem bullir uns 40 minuts, mentre anem escumant. L'envasem en calent en pots de vidre nets que deixem refredar cap per avall tota la nit. 


Comentaris:
  • Es pot fer el codonyat més ràpid bullint els codonys esqueixats a trossos, amb pela però sense cor, només amb aigua, un raig de llimona i un pessic de sucre. Escórrem i passempel passapurés  i els coem amb el sucre (el pes de la polpa obtinguda a tres quartes parts d'aquest) a foc mitjà fins que sigui de color daurat i remenant sovint.
  • Com veieu el codony és com el porc: se n'aprofita tot!
  • Recepta actualitzada i millorada la tardor del 2021 



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada