divendres, 31 d’octubre del 2014

LA CASTANYADA


PER TOTS SANTS CASTANYES I CARAGOLS AMB BANYES!


 
Sabíeu que al segle XIX, per Tots Sants, els infants de molts punts dels Països Catalans anaven captant per les ànimes del Purgatori de casa en casa, i la gent els donava fruites seques, llepolies i diners (almoines anomenades girandons al Camp de Tarragona)?  I sabíeu que, perquè els esperits dels morts que tornaven aquest dia per visitar els seus familiars vius no es perdessin, s'encenia una espelma dins d'una carabassa buida que els il·luminava el camí? Aquesta creença (il·luminar amb llumetes el camí de les ànimes) prové dels egipcis, que la van transmetre als pobles mediterranis i aquests als nòrdics (celtes i anglosaxons), que al seu torn la van passar als Estats Units amb la immigració irlandesa... El recipient de la llumeta ha anat evolucionant, però com que les carabasses abunden en aquesta època de l'any, aviat es van convertir en el recipient ideal i que ha perdurat a tot arreu.
No ens deixem entabanar, doncs, per aquesta societat de consum que s'entesta a dir-ne Halloween per treure'n un rendiment econòmic, i celebrem sense complexos la nostra castanyada! 


















PANELLETS

• 500 g d'ametlla mòlta
•350 g de sucre llustre
• 1 patata petita 
• cafè soluble, coco, codonyat, pinyons, crocant d'ametlla, ...






Bullim la patata amb pell i un pessic de sal fins que estigui tova. Sense deixar-la refredar, la pelem i la barregem amb el sucre amb una forquilla. Afegim l'ametlla mòlta i barregem bé però sense pastar massa. Posem el massapà en un recipient tapat amb film transparent i el deixem a la nevera fins l’endemà. Dividim la massa en tantes parts com tipus de panellets vulguem: 
  • de pinyons: fem boletes amb la massa, les passem per ou batut i arrebossem amb els pinyons apretant una mica perquè s'enganxin;
  • d'ametlla: fem croquetes amb la massa (o la forma que vulguem), les passem per ou batut i les arrebossem amb crocant d'ametlla o ametlla laminada;
  • de codonyat: enrotllem una tira de codonyat amb un rectangle de massa, en tallem porcions quadrades, posem una mica de sucre per damunt; 
  • de cafè: desfem una culleradeta de cafè soluble en 2 gotes de conyac (o un altre licor al gust, no ha de quedar gaire líquid) i ho barregem amb el massapà, fem boletes o la forma que vulguem i empolsem amb sucre;
  • de xocolata: podem desfer una cullerada de cola-cao amb una miqueta de llet i barrejar-ho amb la massa, o fer boles de massapà i banyar-les amb xocolata (si els doneu forma de castanya i deixeu la part de dalt sense banyar queden molt xulos);
  • de coco: barregem al massapà 2 cullerades de coco ratllat (o més, al gust) i fem les formes que vulguem.
Els coem al forn encès només de dalt perquè es daurin i prou (5 minuts com a molt, si no es fan durs).

Comentaris: 

·       Aquests són els tradicionals, però podeu fer-los del que se us acudeixi (melmelada, festucs, en forma de bolet, d'eriçó clavant els pinyons i banyant en xocolata tot el panellet excepte el morret punxegut, ...)

·       La patata es pot substituir per moniato (quedaran taronges).

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada