dilluns, 15 de novembre del 2021

novembre

 

Només el sol, macilent, pot esqueixar la boira.

Ous d'eriçó o cloves de castanya?

Vellutades de molsa, les pedres dels marges lluen com les maragdes.  

Els tolls d'aigua emmirallen les fulles balladores.

Mocadors i capes grans, passat Tot Sants!
Branques nues entomen, valentes, els primers freds.
Res es perdrà, malgrat sembla descompondre's la natura...
El setrill ben ple d'oli del raig! 















Algunes llavors, quan els arriba l'hora, marxen a veure mon. 
S'obre la tavella i el vent se les endú, unes cap aquí, les altres cap allà. 
Viatgen qui sap on, amb un sarró que la mare ha carregat d'informació genètica i aliment per uns quants dies.
Que tingueu molta sort allí on us arreli la vida! 




COC DE CARROTA (PASTANAGA O SAFRANÒRIA) 



-  300 g de pastanagues
-   350 g de sucre morè
-  3 ous  
-  200 ml d'oli de gira-sol 
- 250 g de farina amb llevat (o amb el sobre de llevat a part)
- un pessic de sal 
- la ratlladura de la pell d'una taronja 
- sucre llustre, cacau en pols o coco ratllat (al gust)



Pelem i tallem a trossos les pastanagues i les triturem bé (que quedin liquades) amb el robot de cuina, juntament amb el sucre, els ous, l'oli i la ratlladura de taronja. Hi afegim la farina tamisada amb llevat i un pessic de sal i mesclem amb cura amb una cullera de fusta fins a integrar-ho tot. 
Ho aboquem en un motllo untat i ho coem al forn preescalfat de dalt i de baix a 180ºC uns 50 minuts (o fins que estigui cuit, és a dir que en punxar-hi un escuradents surti net).
Deixem refredar 10 minuts i desemmotllem damunt d'una reixeta fins que sigui fred del tot.
Podem empolvorar-lo amb sucre llustre, cacau en pols o coco ratllat.



Comentaris:
·   No és un carrot cake americà (en què la pastanaga es ratlla en lloc de triturar-la i s'hi posen espècies i nous) però natros el fem amb carrotes, que és com s'anomenen les pastanagues al nostre trosset de Pirineu.  
·   A la massa també s'hi poden barrejar bocins de nous i/o panses, perles de xocolata, ... 
·  Es pot fer una versió ràpida al microones:  aboquem la massa en un motllo apte per a microones untat amb mantega i empolvorat amb farina, tapem amb paper film (que punxem una mica amb una forquilla perquè surti el vapor) i coem al microones uns 7 minuts. Deixem reposar 2 minuts i punxem amb un escuradents per veure si és cuit (si no ho és el tornem a posar al microones un parell de minuts més). 
· El podem fer en pots de vidre individuals, que es puguin tapar un cop freds (berenar al tros) o en calent: tapem els pots bé, que facin el buit, i se'ns conservaran uns mesos al rebost, quan els obrim per consumir, que han de fer "plop", hi posem sucre llustre, cacau o coco damunt.   




4 comentaris:

  1. Gracies Neus per aquest bloc tant bonic que escrius i la recepta que ens regales!!!! Records 🍀

    ResponElimina
  2. Quins records i quin encert recordar aquests personatges que ja no hi son i coompartien els seus records amb nosaltres...

    Gracies filla,

    ResponElimina
    Respostes
    1. Et refereixes a la Roseta, oi (post del desembre)? Quina llàstima que restin en l'oblit tantes dones anònimes...
      Cada desembre en posaré una al pessebre perquè no se'n perdi el record.
      Gràcies mare,

      Elimina