dimecres, 28 d’abril del 2021

abril

 Aroma de roses i lilàs: flaires de primavera.

Brunzit d'abelles, refilets d'amor: música de primavera. 
Raig de sol a la galta i brisa fresca al clatell: manyagues de primavera.
Incitadores maduixes (i aviat cireres): llepolies de primavera.
L'arc de Sant Martí després de la pluja: llenç de primavera.

A la primavera se'ns activen tots els sentits! 

Al tros, col·lecció primaveral de liles



Tot i que enguany trobem a faltar les més flairoses, modestes i discretes: les violetes! No sabem per què aquest any no floreixen, tant que ens agraden... I ens recorden a la besàvia que, tot i fer-se dir Margarida, estava enamorada de les violetes.

També disposem d'una col·lecció de verds final d'hivern - principi de primavera molt atractiva, culinàriament parlant:

I un espai taronja al llindar del tros per augmentar la diversitat i la quantitat de fauna auxiliar insectívora que ens ajudarà a gestionar millor la sanitat de l'hort (pol·linitzant les plantes i depredant  d'altres bestioles): abelles i borinots, papallones, marietes, aranyes …



Carxofes confitades (no ben bé a la grega)




  • carxofes tendres  
  • altres verdures al gust (espàrrecs, xampinyons, cebetes, pastanaga...)     
  • oli d'oliva
  • vermut 
  • sal
  • pebre en gra, coriandre i les espècies que vulguem
  • una fulla de llorer i una branqueta de farigola
  • 2 grans d'all
  • pela de taronja i el suc de 1/2 llimona







En una olla o cassola ho posem tot: els cors de carxofa nets (partits a quarts), la resta de verdures si n'hi volem (també netes i tallades al gust), un pols de sal, la pela de taronja, el suc de mitja llimona, els grans de pebre i coriandre, els grans d'all, el llorer i la farigola. Ho cobrim amb l'oli i el vermut (el doble d'oli que de vermut). Tapem la cassola i ho deixem coure uns 15 minuts.  Ho deixem refredar i ho guardem a la nevera, l'endemà és més bo!


Comentaris:
  • En lloc de vermut hi podeu posar vi blanc.  
  • Hi ha qui hi posa el suc de tota una llimona, per natros resulta massa àcid. 

Esperem que hagueu gaudit molt de Sant Jordi! 



7 comentaris:

  1. Si senyora! Tots els sentits a flor de pell! Colors, paraules boniques i sembla que el plat e carxofes ho acaba de fer complet!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Ja saps on som si vols venir a gaudir-ho en directe, us enyorem molt a tots!

      Elimina
  2. Avui acabo de fer un descobriment que m'ha agradat molt. L'amor d'una gran persona per la natura, i la seva capacitat o do especial per transmetre-ho als seus seguidors. Moltes gràcies Neus. I'll follow you!

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per abocar-te a la finestra del nostre trosset, Jeroni!
      A veure si aviat ens podem abaraçar al trosset de natros o a qualsevol part del món...
      Un petó molt, molt gran!

      Elimina
  3. preciós Neus!! com sempre un plaer llegir-te i la recepta sembla espectacular, gracies, petons 💛

    ResponElimina
    Respostes
    1. És senzilla, ràpida i la pots tenir a la nevera i fer-la servir de guarnició en qualsevol àpat.
      Una besadeta!

      Elimina
  4. Com sempre monlta sensibilitat per transmetre el ssentir de la natura.

    ResponElimina