dimarts, 18 d’octubre del 2016

Octubre

Ocres, torrats, morats, rojos, ... les vinyes es van destenyint. 
Collint codonys a genollons.
Terres llaurades i amorosides per la pluja acolliran de nou les llavors.    
Una ferida a la pell de la magrana ens mostra el seu interior sangonós.
Boletaires i caçadors s'afegeixen al retaule tardoral.   
Res no mor, tot reposa per rebrotar a la primavera.
Estols d'estornells arriben del nord.  

La tardor arriba a casa nostra quan tenim el rebost (i el congelador, però això no queda tan poètic) ple: l'excedent de fruita d'estiu convertit en confitures; els tomàquets de penjar penjats i els de conserva conservats; els alls, les cebes i el panís enforcats; melons, carabasses, pomes i peres al canyís; les nous i les avellanes ensacades (i quatre pinyons pels panellets). Creiem que podrem passar l'hivern amb tots aquests tresors!



Però el cicle de la natura no para i les verdures que menjarem fresques a l'hivern ja estan plantades: bledes, cols, bròquils, cebes i porros, tirabecs, enciams i borraines.











Al corral altes i baixes: les cabres les hem donat a un bon amic de la Terra Alta, en règim "d'apadrinament", perquè malauradament ja no donàvem a l'abast... Però han nascut dos pollets dels 23 ous que covava la perica! 




Pa de pessic de xocolata i avellanes
  -  180 g de farina
  -  25 g de cacau en pols 
  - 1 culleradeta de cafè de bicarbonat
  - 150 g de sucre
  - 6 cullerades soperes d'oli de girasol
  - 1 cullerada sopera de vinagre (millor de poma)
  - 250 ml de llet d'avellanes (o de la que tingueu)
  - avellanes torrades per decorar

En un bol barrejar  la farina, el cacau, el sucre i el bicarbonat. Afegir-hi la llet, l'oli i el vinagre i barrejar bé amb una cullera de fusta o la batedora de "varilles". Omplir les paperines fins a 2/3 parts de la seva capacitat i posar-hi damunt bocins d'avellana. Coure al forn preescalfat a 180ºC de dalt i de baix uns 20 minuts. Deixar refredar sobre una reixeta. 

Comentaris:
· Si sou molt xocolaters podeu posar-hi més cacau.    
· Les avellanes es poden canviar per altes fruites seques de tardor o trossets de codonyat, per exemple.     
· Si bé no es tracta d'un pa de pessic / cóc pròpiament dit perquè no porta ous, ve tan de gust de pessigar-lo que l'hem anomenat igualment pa de pessic!    



5 comentaris:

  1. Gràcies pel comentari i disculpa, que després de fer el meu comentari al teu blog em vaig adonar que l'entrada que havia llegit era del 2009! (Em vaig emocionar amb les avellanes...)

    ResponElimina
    Respostes
    1. Cap problema, veure que entrades antigues encara agraden és un plaer! Pots seguir mirant, tens 8 anys per xafardejar 😉😉😉
      Ptnts
      Glòria

      Elimina
  2. umm que bó!! jo també faré pa de pesic- Gràcies des de Castelló de la Plana

    ResponElimina
    Respostes
    1. Gràcies a tu per visitar-nos! Espero que el trobeu molt bo.

      Elimina