dimecres, 3 de febrer del 2016

carnestoltes


Les feines de l’hort i el camp encara estan força aturades: les olives plegades, els camps sembrats, les vinyes adormides, ... Bé ens podem permetre doncs una miqueta de carnaval, oi? Mireu sinó quina disbauxa: l'hivern s'ha disfressat de primavera!



 
 


Al camp, el temps de Carnestoltes, d'arrel pagana però com sempre degudament "tunejat" pel cristianisme, era un temps de permissivitat previ a la repressió litúrgica de la Quaresma. El rebost era ple dels productes de la recent matança del porc, però calia esperar que els embotits es curessin i les salaons i els confitats maduressin a les gerres (precisament el temps que durava la quaresma més o menys). Abans d'aquest dejuni imposat pel cicle rural (i emmascarat per la religió), s'aprofitava per menjar les llangonisses seques que quedaven de l'any anterior i els llardons acabats de fer, com aquell qui diu!


COCA DE LLARDONS
-          200 g de llardons (o al gust)
-         2 làmines de pasta de full 
-          1 grapat de pinyons
-          1 ou per pintar 
-          sucre per espolsar damunt 





    Estirem amb el corró les dues làmines de pasta de full fins que tinguin la mida de la llanda del forn. Escampem els llardons esmicolats (la mida depèn del gust) per damunt d'una de les làmines i ho cobrim amb l'altra làmina. Passem el corró per damunt per integrar bé els llardons, pleguem en tres parts com si fos un tríptic i tornem a passar el corró fins que la coca torni a tenir la mida de la llanda; la col·loquen damunt d'aquesta, amb un paper de forn, pintem la superfície amb l'ou batut, hi escampem els pinyons pel damunt i sucre en abundància. Coem al forn preescalfat a 200ºC de dalt i de baix uns 15 minuts (fins que es dauri). Deixar refredar abans de menjar. 
    Comentaris:
    ·       En lloc de pinyons es pot cobrir amb ametlles laminades.
    ·       Es poden fer tres capes de pasta de full i dues de llardons si la volem més gruixuda (i més "llardosa"...)
    ·       Es pot fer una capa de cabell d'àngel entremig i encara està més bona!

    Cap comentari:

    Publica un comentari a l'entrada