divendres, 17 d’abril del 2015

Abril

A cada flor una abella.  
Broten els ceps amb ganes de fruitar.
Refilaran els rossinyols fins que s'acabin les cireres.
Irisades papallones fan pessigolles a les panxes dels enamorats.
Lilàs efímers i clavellines arrissades perfumen les tardes.

Amb la bonança del temps no només les persones fem el canvi d'armari: el bestiar es despulla del pelatge i del plomatge que l'ha vestit durant l'hivern i se'n vesteix un altre de més fresquet per  a l'estiu; les papallones es proven les ales noves amb els colors de temporada; els prats llueixen acolorits estampats de flors i les tiges es coronen amb espigues perlades de rosada.




Aquest mes el cel es porta en tons gris perla, blau turquesa o llaços de setí rogent, i l'hort llueix d'un verd esperança que queda bé amb tot!



I al corral, tothom està molt enjogassat!



Aquest mes, mentre collim els silvestres, sempre ens sorprenen els espàrrecs de l'hort traient el nas entre els terrossos de terra. Es planten al març i durant un any només creixen les arrels. L'abril del segon any se'n poden collir uns quants durant una setmana; el tercer any ja se'n poden collir durant un mes i, a partir del quart any i durant 8-10 anys, se'n podran collir tota la temperada: uns 2 mesos.  Després s'ha de deixar reposar aquella terra uns 10 anys més perquè es descomponguin les arrels (s'hi poden plantar patates o cereals, per exemple) i plantar bulbs nous en una altra banda de l'hort. Són tan bons, que quan els tasteu no en voldreu comprar mai més d'envasats!





Crema d'espàrrecs del tros

  • 500 g d'espàrrecs blancs frescos   
  • 1 L de brou de pollastre
  • sal i pebre blanc




Rentar bé els espàrrecs, pelar-los des de just sota la punta fins la part de baix (a mesura que baixem la pell es va fent més dura). Quan tota la pell al voltant de la tija és fora tallar la punta de baix més seca. Bullir-los a trossos 30 minuts amb el brou de pollastre casolà. Afegir-hi un pessic de sal i un pessic de pebre i passar primer pel túrmix i després pel colador xinès. Quan emplatem podem decorar amb uns dauets de pernil, unes puntes d'espàrrec o unes tiretes de salmó.

Comentaris:
  • Així de senzilla, 100% espàrrec, però també s'hi pot afegir un raig de crema de llet o una cullerada de formatge fresc abans de passar-la pel túrmix.
  • Si es volen menjar sencers, posar aigua en un cassó al foc amb una cullerada de sal, una culleradeta de sucre, un tros de mantega i una rodanxa de llimona; quan estigui a punt de bullir, posar-hi els espàrrecs nets i sencers i bullir uns 15 minuts (dependrà del gruix). Escórrer i refredar amb aigua freda.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada