Aprilis vol dir obertura: dels ous, de les flors, de les llavors,...
Busquem el nostre drac o la nostra princesa entre roses i llibres.
Retornen les orenetes al nius que van deixar endreçats.
Il·lumina el cel un màgic arc de sant Martí, després de la pluja.
Les llocades de març ja piulen al corral.
Il·lumina el cel un màgic arc de sant Martí, després de la pluja.
Les llocades de març ja piulen al corral.
A l’entrada de la primavera dèiem que és temps de renaixement. I quin és el símbol del renaixement per excel·lència? L’ou!
Enguany no tenim gall i, per tant, no tindrem pollets... Però, com cada primavera, les gallines ponen un ou cada dia i l’oca cada dos dies:
Ou d'oca a l'esquerra i de gallina a la dreta |
Els habitants del corral ens han suggerit la mona d’enguany:
Amb llet i ous, a la manera tradicional i que encara es fa a molts llocs de les Terres de l'Ebre!
MONA DE PASQUA TRADICIONAL
- 80 g de sucre
- 2 ous
- 50 g de llard
- 25 g de llevat fresc
- 25 g de llevat fresc
- un pessic de sal
- uns 125 ml de llet
- la pell d'una llimona ratllada
Amassar la farina, el sucre, els ous, la sal, el llard a temperatura ambient, el llevat i la ratlladura de llimona, i anar-hi afegint la llet de mica en mica fins a obtenir una massa homogènia que es desenganxi de les mans. Fer una bola , tapar-la amb un drap i deixar-la llevar fins que dobli el volum.
Per sota fer un forat amb els dits al mig de la bola i anar-lo engrandint fins a formar una corona. Posar-la a la llanta del forn, pintar-la amb oli i posar-hi damunt tants ous durs (amb closca) com anys tingui el fillol/a. Pintar-la amb ou batut i i deixar llevar uns 30 minuts més. Coure al forn preescalfat a 180ºC uns 30 minuts.
Un cop freda es pot empolsar amb sucre llustre, xurrets de xocolata, clavar-hi plomes,...
- la pell d'una llimona ratllada
Amassar la farina, el sucre, els ous, la sal, el llard a temperatura ambient, el llevat i la ratlladura de llimona, i anar-hi afegint la llet de mica en mica fins a obtenir una massa homogènia que es desenganxi de les mans. Fer una bola , tapar-la amb un drap i deixar-la llevar fins que dobli el volum.
Per sota fer un forat amb els dits al mig de la bola i anar-lo engrandint fins a formar una corona. Posar-la a la llanta del forn, pintar-la amb oli i posar-hi damunt tants ous durs (amb closca) com anys tingui el fillol/a. Pintar-la amb ou batut i i deixar llevar uns 30 minuts més. Coure al forn preescalfat a 180ºC uns 30 minuts.
Un cop freda es pot empolsar amb sucre llustre, xurrets de xocolata, clavar-hi plomes,...
Comentaris:
- El llard es pot substituir per mantega a temperatura ambient.
- També es poden farcir de cabell d'àngel, de xocolata, de crema: s'estira la massa formant un rectangle allargat, es posa la bell mig la farsa que es vulgui i es tanca el rectangle ajuntant les vores; es caragola en forma de corona, s'enganxen les puntes i es cou tal com posa la recepta. Podeu veure la manera de fer-ho clicant aquí (si bé la recepta és diferent).
- Els ous es poden tenyir (durs o buits) submergint-los uns minuts en un got amb aigua, una cullerada de vinagre blanc i una de colorant alimentari líquid. Si hi enganxem gomets abans de submergir-lo i després, un cop eixugat l'ou amb un drap, els desenganxem, ens quedarà a "topos". Després, si el teníem buit, el podem omplir de xocolata fondant, com hem fet nosaltres.
Les mones fan molt bona pinta!!!
ResponEliminaJa no és pasqua, però de ben segur que l'ha farem!
ResponElimina