dimarts, 15 d’abril del 2014

Abril


Aprilis vol dir obertura: dels ous, de les flors, de les llavors,...
Busquem el nostre drac o la nostra princesa entre roses i llibres.
Retornen les orenetes al nius que van deixar endreçats.
Il·lumina el cel un màgic arc de sant Martí, després de la pluja.
Les llocades de març ja piulen al corral.

A l’entrada de la primavera dèiem que és temps de renaixement. I quin és el símbol del renaixement per excel·lència? L’ou!
Enguany no tenim gall i, per tant, no tindrem pollets... Però, com cada primavera, les gallines ponen un ou cada dia i l’oca cada dos dies:
Ou d'oca a l'esquerra i de gallina a la dreta
Els habitants del corral ens han suggerit la mona d’enguany:


Amb llet i ous, a la manera tradicional i que encara es fa a molts llocs de les Terres de l'Ebre!

MONA DE PASQUA TRADICIONAL

- 500 g de farina de força               
- 80 g de sucre
- 2 ous
- 50 g de llard
- 25 g de llevat fresc
- un pessic de sal
- uns 125 ml de llet 
- la pell d'una llimona ratllada



Amassar la farina, el sucre, els ous, la sal, el llard a temperatura ambient, el llevat i la ratlladura de llimona, i anar-hi afegint la llet de mica en mica fins a obtenir una massa homogènia que es desenganxi de les mans. Fer una bola , tapar-la amb un drap i deixar-la llevar fins que dobli el volum. 
Per sota fer un forat amb els dits al mig de la bola i anar-lo engrandint fins a formar una corona. Posar-la a la llanta del forn, pintar-la amb oli i posar-hi damunt tants ous durs (amb closca) com anys tingui el fillol/a. Pintar-la amb ou batut i i deixar llevar uns 30 minuts més. Coure al forn preescalfat a 180ºC uns 30 minuts.
Un cop freda es pot empolsar amb sucre llustre, xurrets de xocolata, clavar-hi plomes,...

Comentaris:
  • El llard es pot substituir per mantega a temperatura ambient.
  • També es poden farcir de cabell d'àngel, de xocolata, de crema: s'estira la massa formant un rectangle allargat, es posa la bell mig la farsa que es vulgui i es tanca el rectangle ajuntant les vores; es caragola en forma de corona, s'enganxen les puntes i es cou tal com posa la recepta. Podeu veure la manera de fer-ho clicant aquí (si bé la recepta és diferent). 
  • Els ous es poden tenyir (durs o buits) submergint-los uns minuts en un got amb aigua, una cullerada de vinagre blanc i una de colorant alimentari líquid. Si hi enganxem gomets abans de submergir-lo i després, un cop eixugat l'ou amb un drap,  els desenganxem, ens quedarà a "topos". Després, si el teníem buit, el podem omplir de xocolata fondant, com hem fet nosaltres.


2 comentaris: