dilluns, 10 de març del 2014

Març

Melindros i crema per Sant Josep
Ametllers curulls de flors blanques
Raconets d'hivern encara s'amaguen als marges obacs
Çadep nu tnemlat ,assab al a ,anull aL

La Quaresma ja fa uns dies que ronda entre les vinyes endreçades (llaurades i esporgades), entre els sembrats que esperen endormiscats el pas del març-marçot per reprendre el creixement amb força i entre els marges esquitxats d'espàrrecs bosquetans. 
Això vol dir que ens acostem a l'equinocci de primavera, pels volts de Sant Josep.  És moment de sembrar les patates (trumfes, trumfos, pataques o creïlles).
A l'hort menjarem faves i pèsols tendres i començarem a fer el planter. A Les Refardes hem comprat llavors de varietats locals i producció ecològica: tomàquets de penjar i d'amanir i aubergínia blanca. Les plantem ara i així avancem feina fins que la temperatura i la saó de la terra ens permetin cultivar-les. Si voleu veure com n'avança la creixença cliqueu a la pàgina d'Evolucions!



Bunyols de vent per Quaresma

- 1/4 de litre d'aigua
- 80 g de mantega
- 4 ous petits

- 125 g de farina
- un pessic de sal
- anís i sucre per empolsar-los




Posar l'aigua amb la mantega i el pessic de sal en una cassó al foc. Quan bulli i s'hagi fos la mantega afegir-hi la farina de cop i no parar de remenar fins que la massa es desenganxi de les parets del cassó. Treure-ho del foc i esperar uns minuts que s'atemperi. Anar-hi afegint els ous d'un en un (no incorporar-hi el següent fins que l'anterior estigui ben incorporat). Fregir en oli de gira-sol o d'oliva suau ben calent en petites porcions  (va bé fer-les amb l'ajuda de dues culleretes). Veureu que s'inflen i es giren sols (si cal, ajudar-los una mica), treure'ls quan estiguin rossets i posar-los damunt d'un paper absorbent. Esquitxar-los tot seguit amb unes gotes d'anís i empolsar-los amb força sucre.

Comentaris:

  • Es poden farcir de nata o crema (amb una màniga pastissera o una xeringa neta).
  • Aquests bunyols es mengen els dimecres i divendres de Quaresma, no són els que es mengen per divendres Sant (que us explicarem més endavant).
  • L'aigua es pot substituir per llet o fer meitat i meitat.
  • Si enlloc de fregir enfornem aquesta massa (que els francesos anomenen "choux") obtindrem lioneses.
  • Us recomanem que els acompanyeu d'un bon vi dolç com el de Pedrola de Miravet.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada