dilluns, 18 d’agost del 2025

agost

 Aboca l'aigua per tot arreu, Sant Bartomeu! (dia 24)

Gran festa anyal per a tots, el 15 d'agost (madura algun raïm i cau alguna avellana)!
On posarem Sant Roc que no el caguin les mosques?* (dia 16)
Sant Agustí vol que es fili al peu del gresol. (dia 28)
Tots els dies són Sants pels que estan en gràcia...
* Es diu per fer decidir a qui es mostra indecís, o ho diu qui no li deixen fer el que pretén. 


Fa molta calor, massa, sort que encara tenim aigua i ens podem remullar una mica...






   









Mireu què fan les abelles per intentar mantenir la temperatura del nucli del rusc entre 34 i 36 °C (temperatura òptima per al desenvolupament de les larves) quan detecten amb els seus receptors que la temperatura és massa alta:

Alguns individus fan de ventiladors: es col·loquen a l'entrada i dins del rusc i mouen les ales molt ràpidament per crear un corrent d'aire que afavoreixi la circulació i el refredament intern de l'arna. D'altres individus surten a buscar aigua i la distribueixen estratègicament sobre les cel·les i superfícies internes del rusc de manera que, en evaporar-se l’aigua, absorbeix calor i refreda l’ambient. 

Tots els membres de la colònia ajusten les seves tasques coordinadament per a garantir la supervivència de la cria, d'això se'n diu intel·ligència col·lectiva. Tan de bo en prenguéssim bona nota els humans!



PRUNES DEL TROS AMB AIGUARDENT 

  • Prunes fresques (preferiblement petites i madures, però fermes) 
  • Sucre (opcional, segons el gust i el tipus de pruna)
  •  Aiguardent 

Netegem les prunes amb aigua freda i les assequem bé amb un drap.
Les punxem lleugerament amb una agulla en diversos punts perquè l'aiguardent penetri més fàcilment i les posem en pots de vidre, una mica apretades però amb compte de no trencar-les.
Si volem una maceració més dolça afegim una cullerada de sucre a cada pot.
Cobrim completament les prunes amb l'aiguardent i tapem els pots hermèticament. 
Els guardem en un lloc fresc, fosc i sec mínim 3 mesos abans de consumir-les. 

Comentaris:

·   Es poden aromatitzar amb un canó de canyella, clau d'espècia o pela de llimona dins dels pots.

·   Es pot fer servir grappa, rom o ratafia en lloc d'aiguardent (les prunes tindran una aroma diferent) i després el licor es pot fer servir per emborratxar un coc de prunes per exemple.

·   Les prunes es poden consumir soles, es poden servir amb gelat, nata o formatge fresc, o banyar amb xocolata com un bombonet de licor (aneu amb compte amb els pinyols!)

·   És una recepta senzilla però efectiva per preservar el sabor de les prunes i afegir-hi intensitat, a més de poder aprofitar també el licor.




















Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada