Aboca l'aigua per tot arreu, Sant Bartomeu! (dia 24)
On posarem Sant Roc que no el caguin les mosques?* (dia 16)
Sant Agustí vol que es fili al peu del gresol. (dia 28)
Mireu què fan les abelles per intentar mantenir la temperatura del nucli del rusc entre 34 i 36 °C (temperatura òptima per al desenvolupament de les larves) quan detecten amb els seus receptors que la temperatura és massa alta:
Alguns individus fan de ventiladors: es col·loquen a l'entrada i dins del rusc i mouen les ales molt ràpidament per crear un corrent d'aire que afavoreixi la circulació i el refredament intern de l'arna. D'altres individus surten a buscar aigua i la distribueixen estratègicament sobre les cel·les i superfícies internes del rusc de manera que, en evaporar-se l’aigua, absorbeix calor i refreda l’ambient.
Tots els membres de la colònia ajusten les seves tasques coordinadament per a garantir la supervivència de la cria, d'això se'n diu intel·ligència col·lectiva. Tan de bo en prenguéssim bona nota els humans!
- Prunes fresques (preferiblement
petites i madures, però fermes)
- Sucre (opcional, segons el gust i el tipus de pruna)
- Aiguardent
Comentaris:
· Es poden aromatitzar amb un canó de canyella, clau d'espècia o pela de llimona dins dels pots.
· Es pot fer servir grappa, rom o ratafia en lloc d'aiguardent (les prunes tindran una aroma diferent) i després el licor es pot fer servir per emborratxar un coc de prunes per exemple.
· Les prunes es poden consumir soles, es poden servir amb gelat, nata o formatge fresc, o banyar amb xocolata com un bombonet de licor (aneu amb compte amb els pinyols!)
· És una recepta senzilla però efectiva per preservar el sabor de les prunes i afegir-hi intensitat, a més de poder aprofitar també el licor.
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada