Tot és dolç: la flaire de les pomes al rebost, els boscos pinzellats d'aram i d'or, els barrets dels follets (que es confonen amb bolets), les confitures, els pinyons i altres delícies esperant el fred;...
Les fulles seques, la fruita caiguda, la pinassa i altres restes vegetals que encatifen el terra a la tardor es van podrint lentament i, com si fos un truc de màgia, desapareixen i es transformen en humus. Aquest, juntament amb la terra, l’aigua de la pluja i els microorganismes, forma el sòl. I el sòl, quan nosaltres no hi som, el treballen uns petits pagesos molt eficients: els cucs de terra. Els cucs excaven galeries que serveixen perquè l’aigua i l’aire circulin, així els pèls de les arrels de les plantes poden respirar i absorbir aigua. A més a més, els cucs es mengen la terra que es troben i serveixen d’aliment a ocells i altres animals.
La precisió de la natura fins i tot en els petits detalls no deixa mai de sorprendre’ns!
Les fulles seques, la fruita caiguda, la pinassa i altres restes vegetals que encatifen el terra a la tardor es van podrint lentament i, com si fos un truc de màgia, desapareixen i es transformen en humus. Aquest, juntament amb la terra, l’aigua de la pluja i els microorganismes, forma el sòl. I el sòl, quan nosaltres no hi som, el treballen uns petits pagesos molt eficients: els cucs de terra. Els cucs excaven galeries que serveixen perquè l’aigua i l’aire circulin, així els pèls de les arrels de les plantes poden respirar i absorbir aigua. A més a més, els cucs es mengen la terra que es troben i serveixen d’aliment a ocells i altres animals.
La precisió de la natura fins i tot en els petits detalls no deixa mai de sorprendre’ns!
Codonyat i gelea de codony
- 1 Kg de polpa de codony bullit
- 750 g de sucre
- 750 g de sucre
- el suc d'una llimona
- 1 branca de canyella i/o 5 claus d'olor (opcional i al gust)
- 1 branca de canyella i/o 5 claus d'olor (opcional i al gust)
Posem dins
d’una olla els codonys nets i tallats a quarts (amb pela i cor), un pessic de sal i el suc de la llimona, i hi afegim aigua fins a cobrir-los. Ho posem al foc i deixem que bulli fins que els codonys siguin cuits (tous però que no es desfacin). Escorrem els codonys i els deixem refredar una mica. Pelem els codonys, els traiem els cors i els posem en una olla amb el sucre i si volem l'aromatitzant escollit (clau i/o canyella), i els deixem una horeta que macerin i treguin una mica de suc. Ho posem al foc primer mitjà i quan bulli a foc baix i remenant sovint fins que estiguin vermellosos (uns 40 minuts); atenció que esquitxen molt!
Pel codonyat: passem els trossos de codony pel passapurés i ho aboquem en calent en safates o capses de vidre untades amb una mica d'oli de gira-sol o folrades amb paper de cuina. Deixem assecar 2 dies en un lloc fresc o a la nevera, tapat amb paper film en contacte amb el codonyat perquè no faci crosta o, si son capses de vidre, tapades amb la seva tapa corresponent, i ja es pot consumir o conservar entre 6 mesos i un any a la nevera (o al congelador).
Per a la gelea: colem el líquid de coure els codonys amb el sucre i els aromatitzants amb un colador molt fi i l'envasem en pots de vidre nets, els esterilitzem al bany Maria 20 minuts i els deixem refredar cap per avall perquè facin el buit.
Comentaris:
- Com veieu el codony és com el porc: se n'aprofita tot!
- Recepta actualitzada i millorada la tardor del 2025
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada